e1cf37fceece72e44a5476561d72e1d5b640ea1b

Saat kelahiran kucing parsi | KucenMaster

Sabtu, 23 Jun 2012

Saat kelahiran kucing parsi


Dah sekian lama blog ni tak berupdate.Bukan malas tapi sibuk berpindah daripada Pandan Perdana ke Balakong.Ni pun rumah tak siap kemas lagi.perabot pun ada yang tak pasang lagi.Kalau ikutkan minggu depan baru nak update blog ni.Hahahaha.

Tapi hari ni ada something yang aku nak sangat share pasal si Puteri ni.
Dari malam tadi manja lain macam je.Asyik nak landing atas aku je.Dan yang lebih pelik, Puteri asyik melayan Diva macam diva tu anak dia.Dok jilat budak kecik tu satu badan.Padahal selama ni dia cukup berbulu ngan Diva (patut la bulu dia panjang).
Diva
Pagi tadi aku buat rutin check kat ibu mengandung ni macam biase.Rasanya dah tak lama kot dia nak meletop.Dalam 2 - 3 hari lagi dapat la baby.

Tetiba, dalam pukul 12 lebih aku aku cakap Puteri ni cirit sebab ada benda cair kat bontot dia.Aku pun check la....Rupanya bukan tahi tapi air ketuban!Sah nak beranak.
Air ketuban keluar
Aku pun ape lagi sibuk bentang kertas surat khabar Harian Metro hari ni untuk alas Puteri beranak.Siapa nak baca pergi baru.Hahahaha.Pastu stanby gunting, iodin dan kapas.Mana la tau Puteri ni ikut macam mak dia, Julie langsung tak reti uruskan anak dia.
Masa Puteri lahir dulu....
Tapi Puteri ni ok sikit la banding mak dia.Dia pandai keluarkan baby dari belon, jilat muka anak dia.Cuma 1 je yang sama ngan mak dia, dia tak putuskan tali pusat baby dia.So, terpaksa la aku yang ikat, gunting dan sapu iodin tu kat tali pusat dia.Nasib baik dah stanby awal awal.

Tercungap cungap meneran
Ikat tali pusat dia
Potong tali pusat
Akhirnya setelah lebih 2 jam meneran, Puteri selamat melahirkan 4 ekor anak yang sihat.2 ekor yang pertama titam tompok putih.Lagi 2 ekor hitam legam macam pakcik dia, Jacko.Hahahaha.Terkenan la tu.

kucing parsi semi flat face
Jacko - dah jadi uncle
Kat bawah ni gambar-gambar lain sekitar kelahiran 4 ekor kucing parsi....

anak kucing parsi
Anak sulung
Mana lebih comel?
4 beradik
Collegen.Hahahaha
Macam anak tikus
Macam mana la aku nak bezakan 2 ekor ni nanti?
video



**Nasib baik la puteri beranak hari sabtu.Kalau hari kerja macamana la agaknya...

17 ulasan:

Mama Adam berkata...

hihihihi.... mama pun update pasal puteri beranak :)

http://my-adam.blogspot.com/2012/06/pengalaman-melihat-kucing-beranak.html

HANIS AFIQ berkata...

bestnyer d kucing n dapt baby...seronok....

Innanie | Ariffin berkata...

wah bestnyaa. ada yg boleh diadopt tak?

wong meimot berkata...

Nak sekor huhu

kucenmaster berkata...

memang hajat nk diadoptkan baby2 ni.tp kene tggu umo dia sebulan baru bole booking.pas umo 2 bulan baru bole ambil dia.skrg ni terlalu muda utk dibooking.takut umo dia x panjang.biasanya bukan semua survive....

intanEyka berkata...

comel nye.. nak sekor.. kat uma ade cmni.. tp sume betina..
bila kawen dpt kucen kampung..
baby nye xmgikut generasi.. huhu.. sedih2.. T_T

kucen master berkata...

baby ni pun tak brapa menjadi.mcm kucing kampung cuma bulu panjang sikit je

Tanpa Nama berkata...

katakan la kucin KucenMaster yang namenye puteri tu nak beranak tak akan la smue orang keje pada ari tu. tak ada sesape ke kat gmah. apa pun tahniah kat KucenMaster sebab bijak membidankan puteri...hehehe jangan mare yea

Tanpa Nama berkata...

seram sejuk tengok.mmg kagum pada pak bidan ni...

kucen master berkata...

hahaha.jangan tak percaya aku pernah bidankan lembu.aku jugak ada pengalaman buat permanian berhadas ikan keli.selain tu aku ada pengalaman buat inkubator penetas telur ayam berkapasiti 1000 biji satu masa.

Shahz Eyjoy berkata...

Kucen master ada nak jual takk? Mating kea? Saya ada persian semi flat if ada whatsapp me 01119212282

Tanpa Nama berkata...

Ad lgi tk kucing mintk satu ekor anaknya..
Dh lme tringgin..
Mungkin skrng dh bsarkn..

Teena Tna berkata...

Oh, kucing pun kena ikat & potong tali pusat dia rupanya..

Tanpa Nama berkata...

My bby kitten mati sebab sllu pgg kot

Tanpa Nama berkata...

salam...kalu ada kucing bulu kembang ni nak di adoptkan tolong wassap 0125794759...tq, geram sgt tgk, teringin nak beli 1 ekor....

nadbee berkata...

Saya ada kucing parsi nans betty..nak cri bf tu die...kesian die dah smpai waktu tuk kawinkan die blh wechat sya ctbean8886

dudu berkata...

cara-melatih-anjing-berjalan-di-samping
melatih-anjing-berjalan-dengan-tali
melatih-anjing-pura-pura-mati
melatih-anjing-betah-di-kandang
cara-melatih-anjing-agar-tidak-keluar-rumah
cara-mudah-melatih-anjing-bermain-lempar-tangkap-bola

Catat Ulasan

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | coupon codes