Saturday, 14 July 2012

Makanan kucing parsi aku

Bagus ke makanan ni?

Makanan kucing tradisional, nasi gaul dengan ikan rebus tak praktikal lagi zaman sekarang.Selain faktor masa dan rasa malas untuk menyediakannya, kandungan nutrien juga mendorong aku memilih makanan jenis macam biskut ni.


Sebelum membeli kucing pertama dulu (2010), aku survey la dulu apa jenis makanan yang aku nak bagi.Kalau beli kucing dulu baru nak cari makanan, takut naya je kucing nanti.Brand pertama yang aku usha, Frikies dan Whiskas.Tapi mak sedara aku cakap kucing parsi dia dulu kena batu karang sebab makan komersial tu.Dia kata, vet suruh cari makanan jenis super premium atau premium je.

Makanan jenis komersial, paling murah dan senang nak cari.Kat 7-eleven pun ada.Tapi bahan kandungan utamanya ialah by-product (bahagian haiwan yang manusia tak makan macam tulang, paruh dan lain lain).Untuk menyedapkannya, pewarna dan perasa ditambah dalam campurannya.Perasa tambahan terutamanya garam, boleh menyebabkan penyakit batu karang.Lebih parah lagi, kalau kucing tu kurang minum air.

Ada juga makanan yang ada by-product tapi bagus untuk kucing.Contohnya IAMS dan Science Plan.Sebabnya, dia ada sejenis bahan yang dipanggil DL-Methionine untuk menghalang pembentukan batu karang.
Makanan kucing aku

Makanan jenis premium paling best feymes ialah Royal Canin.Tapi harganya boleh tahan mahal.Bawah sikit dari royal canin, Blackwood.Makanan ni boleh tahan bagus dan harganya pun murah sikit dari royal canin.Kawan kawan aku pun dok promote guna brand ni.Tapi sebab petshop yang dekat rumah aku tak jual, aku pun malas nak merantau jauh untuk beli.So blackwood terkeluar dari carta.Hahahaha.
Contoh makanan premium

Makanan jenis super premium pula, contohnya orijen dan evo mahal sangat.Harganya tu sangat menyeramkan untuk orang berpendapatan kecil macam aku.So, aku tak minat.Korang survey la sendiri.
Mahal tapi bagus

Makanan jenis wet food aku simpan sikit kat rumah.Makanan jenis ni aku cuma guna bila ada kucing yang perlu makan ubat (kira darurat la ni).Biasanya aku hancurkan ubat ubat tu dan gaulkannya dengan wet food ni.Cara ni memang berkesan.Cuma kena pastikan makanan brand apa yang si comel suka.Aku pernah guna Pro Diet, tapi kucing aku tak berapa suka.Akhirnya aku gunakan whiskas jenis ikan kembung.Sekejap je licin.

Akhirnya iams menjadi menu tetap kucing kucing aku.Sesekali bila stock iams tak ada kat petshop, barulah budak budak ni merasa makan royal canin.

Tapi baru baru ni, ada la sorang hamba Allah kat fesbuk cakap, salah satu kandungan royal canin ni pork protein.Tergezut aku.Bila aku check, memang betul.Walaupun makanan tu kering, tak perlulah samak kalau kita pegang dengan tangan yang kering, tapi rasa tak selesa la bila ada bahan bahan mughallazah ni kat rumah.
tengok la sendiri perkataan 'pork protein' tu
Lepas aku akan beli blackwood untuk gantikan royal canin.Jauh pun jauh la.Demi kucing kucing tersayang.Kesian budak budak ni bosan makan iams je.

Sekarang ni setiap bulan aku peruntukkan RM250 untuk kucing kucing ni.Tu tak termasuk kos perubatan.

30 ulasan:

Mama Adam said...

Kucing ni, mainan org kaya je bro

kucenmaster said...

huhuhu.tapi aku tak kaya

ceritera-chinta said...

ptt ler kucing dekat rumah nie gumuk hehe mkn pork rupanya tensen cek...

kucen master said...

hahaha.RC tu mmang kucing suka.x penah sy jumpa kucing yg x suka RC

Anonymous said...

saya bagi Dry food brand GO, bulu mg cantik. Kucing kampung pun makan ni bulu jg gebu dan lembut :)

Ms. Nazatol Shima said...

kalo nak cuba blackwood leh singgah ke blog saya. saya ada jual dgn harga patut.
http://gombakblackwood.blogspot.com/

MB_nim said...

saya ada terbaca di FORUM petfinder jugak tntg RC ada PORK. Tapi ada juga umat islam yang angkuh dengan berkata I WANT THE BEST FOR MY CAT. Setahu saya najis khinzir ni walau mcm mana kering pun, jika kita terpegang kita kena samak. contoh kita terpegang dompet dibuat dgn kulit babi. Cuba baca apa kata ustaz ni. http://kemusykilan.islamgrid.gov.my/questions/view/49380

kucen master said...

kat petfinder memang ramai org mcm ni.Diorang bukan setakat syg kucing.diorang ni dah macam hamba kucing.dah kisah halal haram asalkan kucing diorang sihat.memang makanan tu bagus, tapi kita da banyak alternatif yang tak menyalahi agama.

Sandha L Danielle said...

abang kucen master..nak tya..saya menurut saranan pet shop bg makan ayam rebus cmpur AD setiap hari pg,ptg n mlm..ada kah baik? tp kwn sy kata kalo bg mkn ayam bulunya jatuh..tksih ye abg.

kucen master said...

sorilah sandha.sy x pernah cuba.dengar cerita memang baik bagi makanan camtu.tp sy x nk ajar dia makan makanan yang serupa dengan makanan manusia.sebab tu kucing sy x pandai makan lauk manusia dan tak mengganggu orang yg tgh mkn.ayam dan ikan pun dia tak pernah cuba curi.lgpon dry food skrg ni dh cukup bagus

Izudin&Siti said...

awak jual blacwood..boleh email details ke ahmadial827@gmail.com tq

kucen master said...

baru baru ni sy pg petshop cari iams tp habes.tggl rc je.sy belek2 tak jumpa pork protein tu.memang dh x ade ke atau dh tak tulis tp ada.harap2 tak ada la

Anonymous said...

X silap sy pnah ade isu rc ade pork protein. Tp depa ckp tu rc us. Rc England xdak.

farhan said...

wah... respect sama lu bro... family gua pun rata2 habis 200 tuk kucing.. hehe..

kucen master said...

200 tu utk berapa ekor?

Anonymous said...

so rc malaysia ade pork.ke tak? sy bru sedekahkan 4kg rc hair n.skin ke kucing2 bwah apartment since dpt tau rc adw pork. try tukar blackwood tp die xnk mkn n mkin kurus. buntu nk bg apa da ni

kucen master said...

tak pasti ada ke tak.setahu sy RC kat malaysia ni repack je.buat kat mana tak tau

Anonymous said...

As Salam? Saya bg makan RC saja skrg... Pd mula aritu, mmg agak ragu2 bila terbaca artikel Tuan Kucen Master ni.... Dan saya trus selidiki semula... RC pada mulanya di Malaysia, mmg asli ada Pork Protein... Bila ada complain, pihak RC Malaysia telah block penghantaran bekalan keseluruh Malaysia selama 3-5bulan kalau saya nda silaplah, pihak mereka proses semula ikut spesifikasi Halal kunun tp Xde cop halal pla kat packing baru dia tu,kan? Cuma Xde dah Pork Protein... Ni Pet Shop yg sy selalu p servay tu cakaplah dan dari forum2 yg ada...

Anonymous said...

Ni link yg juga membantu kita...

http://ceritera-chinta.blogspot.com/2012/10/kenyataan-dari-royal-canin-malaysia.html

Anonymous said...

Skrg bukan pork protein lg tp animal protein. Protein haiwan ape xtau la. Kucing sekali dah bg mkn rc, rc je lah yg die selera nak mkn.

BuNdLe2u said...

Skrg dah byk mknan baru...korang boleh try Brit care atau monge...bagus juga brand ni

Anonymous said...

Iya, BritCare tu saya dah tgok, mmg agak bagus juga... Murah lagi tu... Cuma skrg, oleh kerana masih lg kucing2 saya belum dewasa, saya still bagi makan RC Kitten.... Tggu,lah masuk dewasa nnt, try2 lain... Klu nda ngam, balik ke asal saja ler... Cma RC bagus bah...

Anonymous said...

kucing saya local X persian. mula mula dulu, saya bagi dia makan dry food. memang sedap dia makan, pastu hari hari bagi makan, ade effect, kucing saya panas.. asyik minumm air dan cirit.. so saya dah tak bagi dry food, just bagi ikan rebus + nasi.. gemuk dan bulu pun cantik. g klinik doktor puji.. kucing makan nasi pun ok ba..

cHucKLet said...

Salam semua, saya ni baru lagi dlm bab2 bela kucing ni, ada 3 ekor kitten,1 ekor adult, dulu saya tak tahu pun Smartheart x bagus, so beli je..then lepas gi petshop dekat Seks.9 Bangi. Salute dekat owner kat situ Yg Baik and peramah Sgt. Bagitahu yg Product Iams Ni Bagus.. So Try La Sampai Sekarang. Mmg Petshop Disitu Bagi Layanan Terbaik Lah Saya Kata. Kadang2 Bagi Freegift,discount..blackwood Mahal Sgt Je Rasa...hehehe..

Anonymous said...

try cube makanan kucing prodiet..ada cop suci dan bersih

ain said...

Assalamualaikum..ada sesiapa boleh bg pandangan dengan makansn kucing eurekA..katanya premium, holistic..

Anonymous said...

boleh xbg ikan kembung rebus kat kucing parsi? ada kesan x?

Anonymous said...

ada sapa2 tau mna nak cari canine caviar/feline caviar, beli online?

wan zura said...

saya pun guna eurika.. tapi banyak bulu meow dah gugur,, sedangkan docctor vet cakap bagus.. pening saya

Anonymous said...

nak tnya betul ke RC tu berasaskan ayam jugak sbb baby sy alergic ngan ayam or any daging..sbb bl mkn RC tu trs penuh kurap kat bdn..??any info pls share..tq..

Post a Comment

Oh Belog

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | coupon codes