e1cf37fceece72e44a5476561d72e1d5b640ea1b

Harga pasaran kucing di Malaysia | KucenMaster

Ahad, 16 September 2012

Harga pasaran kucing di Malaysia


Assalamualaikum.
Boleh dikatakan hampir semua yang membaca blog Kucenmaster ni adalah peminat kucing parsi.Tapi tak semua memiliki kucing jenis ini.Ada yang langsung tak pernah membela kucing.Cuma suka melihat dan membelai kucing kawan kawan je.Tak kisahlah.Yang penting korang suka kucing.Bagi yang merancang untuk memiliki kucing parsi, hari ni aku nak share pasal harga kucing ni.



Kucing bukanlah haiwan yang diternak untuk dijadikan makanan.Ia adalah haiwan peliharaan untuk dibelai dan disayangi.Disebabkan itu tak ada kerajaan dalam dunia ni yang mengawal harga kucing ini.Terpulang kepada penjual untuk meletakkan harga sesuka hati.Kalau kita tengok kat petshop, harganya memang tinggi.Tak ramai yang mampu memilikinya.Ramai yang merungut peniaga mahu mengaut keuntungan tak masuk akal.
kucing kacukan parsi dan kampung
Biasanya harga bagi seekor kucing kacukan parsi adalah sekitar RM200 hingga ke RM700.Kucing parsi jenis semi flatface pula antara RM500 ke RM1200.Kucing parsi flatface low nose biasanya dijual dalam lingkungan RM1200 ke RM1600.Jenis yang paling mahal - flatface highnose pula berharga RM1500 hingga RM3500.Harga kucing kucing ini boleh meningkat berkali ganda sekiranya memiliki sijil pegesahan baka dari TICA atau CFA atau memiliki keunikan yang jarang ditemui.
kucing parsi semi flatfce
Dalam dunia perniagaan yang penuh persaingan, sebenarnya semua peniaga mahu menjual semurah yang boleh untuk memenangi hati pelanggan.Tapi nak jual murah pun kenalah tengok kos dulu.Harga jualan mestilah melebihi kos.Barulah perniagaan boleh berterusan.
kucing parsi flatface low nose
Bercerita tentang kos, yang paling asas adalah makanan.Harga makanan yang paling murah pun sekitar RM15 sekilo.Biasanya untuk seekor kucing, pemilik perlu menyediakan RM50 sebulan untuk kos makanannya.Tu belum masuk supplement dan susu lagi.Bagi pemilik yang mementingkan kualiti, kosnya mungkin lebih tinggi.
kucing parsi flatface highnose
Yang kedua adalah kos perubatan.Kucing parsi bukanlah baka tempatan.Cuaca panas dan lembab di Malaysia tidak berapa sesuai untuk kucing ini.Daya tahan penyakitnya tidak sebaik kucing tempatan.Selain 3 bulan sekali vaksin yang wajib untuk kucing, pemilik perlu bersedia mengeluarkan belanja untuk rawatan lain seperti selsema, kutu, fungus dan cirit birit.
kalau macam ni, harga tak kurang dari RM6k
Seterusnya kos pengurusan bahan kumbahan.Disebabkan kucing ini tidak sesuai dengan iklim panas, kucing perlu dibela dalam rumah sepanjang masa.Ini bermakna tandasnya perlu disediakan di dalam rumah.Bekas pasir perlu disediakan.Bagi yang menggunakan pasir disodok depan rumah, kosnya percuma.Cuma perlu rajin menukar pasir atau perlu membiasakan diri dengan bau taik kucing.Hahahaha.Bagi yang kurang rajin bolehlah membeli pasir tandas kucing.Harganya RM5 hingga RM25 setiap 5 kg bergantung pada jenis.Aku suka menggunakan jenis 'clumping' yang berharga RM19 untuk 5 kg.Walaupun harganya agak mahal tapi ianya sangat menjimatkan kerana aku hanya perlu membuang bahan buangannya dan pasir yang berketul akibat terkena air kencingnya sahaja.Tak perlu menukar keseluruhan pasir tu.Senang sikit kerja mencacai.

Penjagaan bulu perlu diambilkira.Bulunya yang panjang memerlukan penjagaan yang rapi.Selain perlu disyampu 2 minggu sekali, bulunya perlu disikat setiap hari.Ini penting untuk membuang bulu bulu yang telah gugur tapi masih melekat di badannya.Kemalasan membuang bulu bulu yang dah mati ni boleh meningkatkan kos perubatan.Tabiat kucing yang suka menjilat badan untuk membersihkan diri menyebabkannya boleh tertelan bulu.Bulu bulu ini tidak dapat dihadam dan terkumpul di dalam perut.Setelah banyak, bulu bulu ni akan bergumpal dan membentuk hairball.Sesetengah kucing akan memuntahkannya melalui mulut.Namun ada jugak kucing yang tak dapat keluarkan benda alah ni..Gumpalan bulu ini akan menghalang saluran sistem pencernaan dan mengundang penyakit.
mata perlu kerap dicuci
Bagi kucing kacukan parsi yang berhidung mancung, mungkin tak ada masalah dengan penjagaan mata.Tapi bagi jenis kemek, terutamanya jenis highnose, matanya selalu berair dan perlu kerap dibersihkan.Sebab tulah semakin kemek muka kucing tu, semakin tinggi harganya.

Dengan wang ringgit dan masa yang dilaburkan untuk seekor kucing parsi, memang susahlah nak dapat dengan harga yang murah.Tapi, macam yang aku cakap tadi, terpulang pada budi bicara penjual tu.Tawar menawarlah dengan berhemah....

231 ulasan:

«Lebih lama   ‹Lebih lama   201 – 231 daripada 231   Terbaru›   Baru»
ana125z berkata...

Ada x sesiapa nk jual kucing parsi,bajet rm350 dan ke bawah. Sy tgk kat mudah.my yg sy suka semua mahal-mahal. Contact sy 0193388384

Laura Jacobs berkata...

Hello,
Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan Jane Alison, pemberi pinjaman pinjaman peribadi mempunyai membuka peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar 2% kadar faedah kepada individu, syarikat dan syarikat-syarikat di bawah terma dan syarat yang jelas dan mudah difahami. hubungi hari ini kami melalui e-mel supaya kita boleh memberikan syarat-syarat pinjaman dan syarat-syarat kami di: (saintloanss@gmail.com)

Tanpa Nama berkata...

Sy cari ank kucing parsi blh anta pic kucing x

Wpl 7977 berkata...

Saya ada kalau nak nak jual sepasang betina persion semi flex dan jantan persion mix maincoon.
Berminat boleh hubungi sayaharga sepasang 1.5k nak jual sebab tak ada nak jaga. 0123724585

lincoln college berkata...

Ada kucing utk dijual ? Bajet bwh dari 150
WhatsApp sya 01139123265

Elly Gerimis berkata...

Sy ada high nose kitten beli rm2000 nak jual murah skt pun beh sbb xmampu jaga suaah.. senang bela semi flat lg. Mata x berair.. berminat wassp or call sy atau sms pun beh 0172432835

Elly Gerimis berkata...

Betul. Plg susah high nose..... cntik tp payah..x sesuai untuk org sibuk berkerja...

Tanpa Nama berkata...

Rm 100

Tanpa Nama berkata...

Saya ada 3 ekor anak kucing Persian. Seekor betina berumur 5 bulan warna hitam RM350...seekor jantan berumur 4 bulan warna marble RM650 dan seekor jantan berumur 3 bulan warna putih RM500. Whatapps saya di 012-3350709

Tanpa Nama berkata...

Saya ada 3 ekor anak kucing Persian. Seekor betina berumur 5 bulan warna hitam RM350...seekor jantan berumur 4 bulan warna marble RM650 dan seekor jantan berumur 3 bulan warna putih RM500. Whatapps saya di 012-3350709

Nor Ashikin berkata...

nak tanya mcm mana nak bezakan scottish fold asli dan kacuk? sy tgh cr scottih fold tp sy xpasti ni kacuk atau tidak.

Wpl 7977 berkata...

Saya nak jual murah kucing saya srpasang 500 male main coon persion
Female semi flex persion
Sila wasap jika berminat
0123724585 urgently

Wpl 7977 berkata...

Saya nak jual murah kucing saya srpasang 500 male main coon persion
Female semi flex persion
Sila wasap jika berminat
0123724585

Wpl 7977 berkata...

Saya nak jual murah kucing saya srpasang 500 male main coon persion
Female semi flex persion
Sila wasap jika berminat
0123724585

Unknown berkata...

Area kl mana eh paling murah kd kucing,td g tgk kd area tmn melati rm10k ank kucing..Adeh mahal no..

Eida Yati berkata...

Ada tahu tak area kl mna kd jual murah,td g tgk kd area tmn melati rm10k arga ank kucing..

usman bill berkata...


Do you need personal loan? Does your firm,company or industry need financial assistance? Do you need finance to start your business? Do you need finance to expand your business? We give out loan to interested individuals who are seeking loan with good faith. Are you seriously in need of an urgent loan contact us at Email:arabcreditefirm@gmail.com
APPLICATION DETAILS
Your Full Details:
Full Name:
Loan Amount Need:
Loan Duration:
Phone Number:
Applied before?
State:
Monthly Income:
Country:
You are to send this to our Company Email;arabcreditefirm@gmail.com

NURAZMI ENTERPRISE berkata...

saya ada 2 ekor kucing KORAT jantan umur 8 bulan untuk dijual.
call 0133960321 - Izwan
lokasi: Nilai Negeri Sembilan

Wpl 7977 berkata...

Saya ada dua ekor kucing sepasang persion semi flex dan main coon untuk dijual harga 500 sebab jual pundah luar negara...berminat call/wasap 0123724585 lokasi klang

Wpl 7977 berkata...

Call saya 0123724585

Iqmar Adi berkata...

Brape ??

Wpl 7977 berkata...

Call saya kalau nak bli kucing jantan..0123724585

dudu berkata...

cara-melatih-anjing-berjalan-di-samping
melatih-anjing-berjalan-dengan-tali
melatih-anjing-pura-pura-mati
melatih-anjing-betah-di-kandang
cara-melatih-anjing-agar-tidak-keluar-rumah
cara-mudah-melatih-anjing-bermain-lempar-tangkap-bola

Nurliana Novi berkata...

Halo,
Saya Nurliana Novi saya ingin berbagi karya Allah yang baik dalam hidup saya kepada orang-orang saya yang mencari pinjaman di Asia dan bagian lain dari kata, karena ekonomi buruk di beberapa negara.
 Saat ini saya tinggal di jakarta di Indonesia. Saya seorang Janda dengan empat anak dan aku terjebak dalam situasi keuangan pada bulan Juli 2016 dan saya perlu untuk membiayai dan membayar tagihan saya
Saya adalah korban dari penipuan pemberi pinjaman 4-kredit, saya kehilangan begitu banyak uang karena saya mencari pinjaman dari perusahaan mereka. Aku hampir mati dalam proses karena saya ditangkap oleh orang-orang dari utang saya sendiri, sebelum saya dibebaskan dari penjara dan bahwa teman-teman saya menjelaskan situasi saya dan kemudian memperkenalkan saya ke sebuah perusahaan pinjaman yang ELINA JOHNSON PINJAMAN PERUSAHAAN reliabl.
Bagi orang-orang yang mencari pinjaman? Jadi Anda harus sangat berhati-hati karena banyak perusahaan pinjaman penipuan internet di sini, tapi mereka masih sangat nyata di perusahaan pinjaman palsu.
 Saya mendapat pinjaman saya dari ELINA JOHNSON PINJAMAN PERUSAHAAN Rp500.000.000 sangat mudah dalam waktu 24 jam yang saya diterapkan, jadi saya memutuskan untuk berbagi pekerjaan yang baik dari Allah melalui ELINA JOHNSON PINJAMAN FIRM dalam kehidupan keluarga saya. Saya meminta nasihat Anda jika Anda membutuhkan pinjaman Anda, silakan hubungi ELINA JOHNSON PINJAMAN PERUSAHAAN. menghubungi mereka melalui email:. (elinajohnson22@gmail.com)
Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya di (nurliananovi96@gmail.com) jika Anda merasa sulit atau ingin prosedur untuk memperoleh pinjaman.

Nurliana Novi berkata...

Halo,
Saya Nurliana Novi saya ingin berbagi karya Allah yang baik dalam hidup saya kepada orang-orang saya yang mencari pinjaman di Asia dan bagian lain dari kata, karena ekonomi buruk di beberapa negara.
 Saat ini saya tinggal di jakarta di Indonesia. Saya seorang Janda dengan empat anak dan aku terjebak dalam situasi keuangan pada bulan Juli 2016 dan saya perlu untuk membiayai dan membayar tagihan saya
Saya adalah korban dari penipuan pemberi pinjaman 4-kredit, saya kehilangan begitu banyak uang karena saya mencari pinjaman dari perusahaan mereka. Aku hampir mati dalam proses karena saya ditangkap oleh orang-orang dari utang saya sendiri, sebelum saya dibebaskan dari penjara dan bahwa teman-teman saya menjelaskan situasi saya dan kemudian memperkenalkan saya ke sebuah perusahaan pinjaman yang ELINA JOHNSON PINJAMAN PERUSAHAAN reliabl.
Bagi orang-orang yang mencari pinjaman? Jadi Anda harus sangat berhati-hati karena banyak perusahaan pinjaman penipuan internet di sini, tapi mereka masih sangat nyata di perusahaan pinjaman palsu.
 Saya mendapat pinjaman saya dari ELINA JOHNSON PINJAMAN PERUSAHAAN Rp500.000.000 sangat mudah dalam waktu 24 jam yang saya diterapkan, jadi saya memutuskan untuk berbagi pekerjaan yang baik dari Allah melalui ELINA JOHNSON PINJAMAN FIRM dalam kehidupan keluarga saya. Saya meminta nasihat Anda jika Anda membutuhkan pinjaman Anda, silakan hubungi ELINA JOHNSON PINJAMAN PERUSAHAAN. menghubungi mereka melalui email:. (elinajohnson22@gmail.com)
Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya di (nurliananovi96@gmail.com) jika Anda merasa sulit atau ingin prosedur untuk memperoleh pinjaman.

Nurliana Novi berkata...

Halo,
Saya Nurliana Novi saya ingin berbagi karya Allah yang baik dalam hidup saya kepada orang-orang saya yang mencari pinjaman di Asia dan bagian lain dari kata, karena ekonomi buruk di beberapa negara.
 Saat ini saya tinggal di jakarta di Indonesia. Saya seorang Janda dengan empat anak dan aku terjebak dalam situasi keuangan pada bulan Juli 2016 dan saya perlu untuk membiayai dan membayar tagihan saya
Saya adalah korban dari penipuan pemberi pinjaman 4-kredit, saya kehilangan begitu banyak uang karena saya mencari pinjaman dari perusahaan mereka. Aku hampir mati dalam proses karena saya ditangkap oleh orang-orang dari utang saya sendiri, sebelum saya dibebaskan dari penjara dan bahwa teman-teman saya menjelaskan situasi saya dan kemudian memperkenalkan saya ke sebuah perusahaan pinjaman yang ELINA JOHNSON PINJAMAN PERUSAHAAN reliabl.
Bagi orang-orang yang mencari pinjaman? Jadi Anda harus sangat berhati-hati karena banyak perusahaan pinjaman penipuan internet di sini, tapi mereka masih sangat nyata di perusahaan pinjaman palsu.
 Saya mendapat pinjaman saya dari ELINA JOHNSON PINJAMAN PERUSAHAAN Rp500.000.000 sangat mudah dalam waktu 24 jam yang saya diterapkan, jadi saya memutuskan untuk berbagi pekerjaan yang baik dari Allah melalui ELINA JOHNSON PINJAMAN FIRM dalam kehidupan keluarga saya. Saya meminta nasihat Anda jika Anda membutuhkan pinjaman Anda, silakan hubungi ELINA JOHNSON PINJAMAN PERUSAHAAN. menghubungi mereka melalui email:. (Elinajohnson22@gmail.com)
Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya di (nurliananovi96@gmail.com) jika Anda merasa sulit atau ingin prosedur untuk memperoleh pinjaman.

Unknown berkata...

Aslm sya nk tanye ade x ssiapa yg nk bgy kucing parsi yg lownose dngn hrge murah...sya nk sngt

Nurul Alya Che berkata...

Sya nk tanye ade x ssiapa yg nk jual persian lownose dngn hrge yg pling murh...

mr Mark berkata...

Hello, Adakah anda memerlukan pinjaman dari syarikat yang paling dipercayai dan boleh dipercayai
di dunia? jika ya maka hubungi kami sekarang untuk kami menawarkan pinjaman kepada semua
kategori pencari sama ada syarikat atau untuk kegunaan kakitangan. kami menawarkan
pinjaman pada kadar faedah 3%, Hubungi kami melalui e-mel:
nuraqilahbinteariffin@gmail.com

(1) Nama Penuh
(2) Alamat Penuh
(3) Negara
(4) Umur
(5) Pekerjaan
(6) Beritahu nombor telefon
(7) Seks:
(8) Jumlah Pinjaman yang diperlukan:
(9) Tempoh Pinjaman

Email kami di: nuraqilahbinteariffin@gmail.com

Tanpa Nama berkata...

British short hair saya tak minat sbb muka kucing kampung dan kaler kelabu. Bulu halus pun bahaya sbb tak nampak bila masuk hidung

Osman raheem berkata...


e Jumlah tawaran Pinjaman: $ 50000- $ 60000 Saya ingin memberi jaminan sepenuhnya anda bahawa anda akan mendapat dana jika hanya anda sangat serius dan boleh dipercayai kerana i suka serius dan Allah takut people.If berminat hubungi kami Emel osmanloanserves@gmail.com

«Lebih lama ‹Lebih lama   201 – 231 daripada 231   Terbaru› Baru»

Catat Ulasan

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | coupon codes